Adaptive Reuse & ADA Compliance Tabler Center at SUNY Stony Brook | Stony Brook, NY

Goshow Architects was selected to repurpose and transform the existing cafeteria building into a hub of student activity and learning, now known as the Tabler Center for Arts, Culture, and Humanities. The existing building had been closed and unused for over 20 years. Our design maximized the use of existing space by reorienting the entry points of the building, and now stands as a two-story multi-use facility with television and radio studios, digital art and print media studios, music practice rooms, offices, a conference room, and a 250-seat black box performance space.

All bathrooms, studios, faculty and common areas were brought into code compliance, and designed to ADA standards, influencing the design of the entrances and leading to the introduction of an elevator to connect the floors. The lower level houses a café that seats 200, and includes a moveable glass wall which opens to a patio area overlooking the inner landscape of the Quad. Upstairs, an art gallery and circulation space with a new barrel-vaulted skylight roof provides a forum to display works by students and local artists.

Sustainable design strategies employed include specification of recycled materials, low energy lighting, water efficient landscaping and zero use of CDC-based refrigerants in the HVAC system.